helvetica tekst

helvetica

Helvetica, de in 1975 -door Max Miedinger en Eduard Hoffmann- ontworpen font familie, is misschien wel de meest gebruikte font familie allertijden. De schreefloze (San serif) font familie is geïnspireerd op de Akzidenz-Grotesk font familie.

Helvetica is niet zonder reden uitgegroeid tot de meest gebruikte font familie. De font familie wordt gezien als neutraal, modern en toch een tijdloze klassieker. Neutraliteit was van het grootste belang. De font familie werd door Miedinger en Hoffmann ontworpen om zo neutraal mogelijk te zijn. Het font mocht geen impressie of mening uiten, dat zouden de woorden doen.

De familie bestaat uitmeerdere gewichten, breedte en stijlen. Zo bestaat de Helvetica font familie uit de lettertypen: Helvetica Light, Helvetica Light Cursief, Helvetica Regulier, Helvetica Regulier Cursief, Helvetica Vet en Helvetica Vet Cursief.

Hoewel de familie hiermee voor zijn tijd erg compleet en goed toepasbaar was, zijn er in de loop der jaren diverse varianten ontworpen. Hiervan zijn Helvetica Light (Erich Schultz-Anker & Arthur Ritzel), Helvetica Compressed (Matthew Carter), Helvetica Textbook, Helvetica Rounded en Neue Helvetica het meest bekend.

kenmerken

  • Talle x-hoogte
  • Smalle t en f
  • Haakjes top serif van 1
  • Afgerond vierkant staart van R
  • Gebogen steel van 7
  • Verticale of horizontale terminatie op de lijnen, nooit diagonaal
  • Evenzeer over de negatieve ruimte rond de letter als de lijnen van de letters zelf
  • Negatieve ruimte in de a lijkt op een druppel
  • Monotone slaggewichten
  • Blijft leesbaar wanneer in beweging (hierdoor populair bewegwijzering, automerken, luchtvaartmaatschappijen)

een wereld vol helvetica

In de naoorlogse periode was men opzoek naar verandering. Veel bedrijven wilden hun identiteit herontwerpen, om zich hiermee te onderscheiden van het verleden. In een tijd vol kitscherige, fancy en decoratieve typografie, was Helvetica compleet het tegenovergestelde. Met zijn strakke lijnen en moderne gevoel, groeide het lettertypen uit tot het meest populaire font allertijden.

Het fond wordt door (grafische)vormgevers gebruikt voor veel huisstijlen, en eigenlijk voor vrijwel elke vorm van uitingen. Zo beperkt het font zich niet enkel tot het bedrijfsleven. Het font wordt onder anderen gebruikt door de Amerikaanse, Canadese en Zwitserse overheid. Ook is het terug te vinden in de metro van New York en is het tentoongesteld in het Museum of Modern Art (MoMa museum).

Hiermee is het overal om ons heen. Een Amerikaanse vormgever heeft geprobeerd een dag in New York te leven, zonder het gebruik van producten met het font. Dit was een moeilijke opgaven, Helvetica wordt vrijwel overal gebruikt; logo’s, verpakkingen, handleidingen maar in sommige gevallen ook voor geld. Er kan dan ook gesteld worden dat het, door zijn neutrale uitstraling, de nummer 1 font keuze onder vormgevers is.

Tip: 40 fraai vormgegeven logos met Helvetica

kritiek op helvetica

Ondanks dat het font gezien wordt als de meest neutrale opties, heeft het de afgelopen jaren ook op kritiek kunnen rekenen. Zo noemde typograaf en vormgever Erik Spiekermann het “een soort grondstof voor sommige vormgever, zoals suiker in je keuken”. Ook over de leesbaarheid van het font kwam kritiek. Typograaf Gerard Unger: “op klein formaat, in wat langere teksten, is de letter slecht leesbaar.”

helvetia

Het in Zwitserland ontworpen lettertypen werd in 1975 geïntroduceerd als Neue Haas Grotesk. Door internationale belangstelling werd het lettertypen in 1960 hernoemd naar Helvetica. Dit is een afgeleiden van het woord Helvetia, de Latijns en Romeinse benaming voor Zwitserland.

Geplaatst in grafische vormgeving.