Instrmnt 01 serie, staal zwarte behuizing en bruin leeren band

instrmnt 01 serie

Instrmnt is in juli 2014 gestart met een missie: het creëren van een serie hoogwaardige kwartshorloges. Al snel kon het merk, wat later uit zou groeien tot een ontwerpstudio, rekenen op lovende internationale reacties. Dit is het verhaal achter de Instrmnt 01 serie.

 

kickstarter

Juli 2014 Glasgow, UK. Pete Sunderland en Ross Baynham zijn het afgelopen jaar bezig geweest met het ontwerpen van Instrmnt zijn eerste product. Het Instrmnt 01 kwartshorloge. In slechts 25 dagen wist het ontwerpt duo internationale betrokkenheid te wekken en werd opgenomen in het ‘Kickstart Projects we love’ programma. Het doel van twintigduizend Britse pond werd met een totaal van ruim £93,000 dan ook flink overschreden.

01 series

De visie achter Instrmnt 01 is helder: Een hoogwaardig kwartshorloge, met doordachte vormgeving voor dagelijks gebruik en toegankelijk voor iedereen. De schoonheid van dit eenvoudige product is terug te vinden in elk detail.

Het horloge, bestaande uit een pvd gecoate stalen kast, saffier glas en leren horlogeband wordt aangedreven door een hoogwaardig Zwitsers uurwerk. Ondanks dat het horloge door zijn prijs toegankelijk moest blijven, is hier niet op bezuinigd.

Het industrieel ogende horloge haalt zijn inspiratie uit de vormgeving van het midden van de 20e eeuw. Dit door de contrasten van de kast met zijn wijzerplaat en band. Met zijn dunne lijnen en kleine nummers is de connectie van de wijzerplaat te vinden met die van de Volt en Ampère meters.

Het was mede het minimalistische, industriële karakter wat ervoor zorgde dat Instrmnt zijn internationale bekendheid kreeg. Het horloge was doordacht in elk detail, net als de verpakking. Instrmnt 01 werd ongemonteerd geleverd. Klanten moesten met het meegeleverde gereedschap het horloge zelf in elkaar zetten (horlogeband vastmaken aan het horloge). Een ongekend iets om te mogen doen, dit versterkte het industriële gevoel dat Instrmnt wist neer te zetten. Mede hierdoor wist het merk zijn de internationale aandacht van onder meer The New York Times, DeZeen, Wallpapper*, High Snobety en The Sunday Times te verkrijgen.

 

instrmnt studio

Na de succesvolle lancering van de Instrmnt 01 serie horloges ontstond er een ware multidisciplinaire ontwerpstudio. De studio richtte zich op het creëren van industrieel geleide producten met de nadruk op kwaliteit, eenvoud en bereikbaarheid.

Geïnspireerd door sterke minimalistische en industriële visuele waarde, volgde er al snel andere ontwerpen en opdrachten. Zo ontwierp Instrmnt een stadsfiets in samenwerking met Freddie Grubb, een meubelontwerp van een multifunctionele bank Day Bed, ideaal voor een powernap  in samenwerking met Namen Gaston en recentelijke een eigen klokkenlijn.

 

Titel: 01 series
Product: Pols horologe, quartz
Ontwerper: Peter Sunderland, Ross Baynham
Locatie: Instrmnt, Glasgow, VK
Materiaal: PVD gecoade roesvrijstaal kast, leren band
 
Geplaatst in productvormgeving.