Jacob Jensen by Thomas C.K. Priskorn

jacob jensen

Geboren als de zoon van een stoffeerder, ontwikkelde Jacob Jensen zicht tot een van de industriële ontwerpers van de 20e eeuw. Voornamelijk bekend van zijn ontwerpen voor het Deense audio merk Bang & Olufsen, ontwerpt hij honderden producten volgens zijn 'different but not strange' ontwerpstijl.

Opgegroeid in de omgeving van Vesterbro, verliet Jensen school al in de zevende klas. Waarna hij succesvol de cursus tot stoffeerder in 1946 voltooide. Als beginnend ontwerper ging Jensen voor een aantal maanden op reis. Na zijn terugkeer, vestigde Jensen zicht in Gartnergade, werkzaam in de meubelwerkplaats van zijn vader.

In 1946 was Jensen als enige meubelstoffeerder toegelaten aan de Danish Design School in de meubel divisie. De opleiding was gebaseerd op de ontwerpmethode van Kaare Klint. Het was tijdens een cursus waar Jensen kennis maakte met een nieuwe ontwerprichting, ‘Industrieel Design’. Dit inspireerde Jensen enorm, en koos als enige voor de studie. Jensen studeerde in 1952 af. Hierna ging hij werken voor de enige industrieel designstudio in Scandinavië, Bernadotte & Bjørn. Hier ontwierp hij in 1955 de Margrethe kom, een duurzame mengkom. Dit was het meest succesvolle product van het bedrijf, en is nog steeds in productie.

jacob jensen design

Na een periode van 2 jaar in Amerika, opende Jacob Jensen zijn eigen ontwerpstudio. Eerst gevestigd in Kopenhagen, verhuisde de studio naar Frederiksberg. Een eigen studio betekende tevens dat er meer management dan design taken kwamen. Jensen realiseerde zich dat hij zich minder kon focussen op het ontwerpen, en krimpt het team tot twee, gevolgd door een verhuizing naar Jyllinge.

In dezelfde tijd legde Jensen de laatste hand aan een uitgebreid conceptontwerp voor General Electric (GE). GE koos ervoor om zijn concept voor het Hi-Fi-Systeem van de toekomst, niet te gebruiken. Later vormde dit concept de basis van de vormentaal en de strategie voor Bang & Olufsen (B&O).

Er volgde een reeks verhuizingen, tot Jacob Jensen Design zich vestigde in Hejlskov. Op slechts 50 kilometer van Struer, waar zijn nieuwe klant B&O gevestigd was. De relatie werd in 1964 aangeknoopt en werd in verschillende vormen voortgezet tot 1991.

In 1990 overhandigde Jensen de leiding aan zijn zoon, Timothy Jacob Jensen. Onder leiding van Timothy bleef Jacob Jensen Design een hoogwaardige ontwerpstudio. De ontwerptaal is de afgelopen jaren verfijnd, overgebracht naar nieuwe gebieden, en is het bedrijf wereldwijd actief geworden. Zo heeft het momenteel studio’s in Denemarken, China en Thailand.

bang & olufsen

Vanaf 1964 ontwierp Jensen als vaste ontwerper voor het Deense audio merk, tot er in 1991 een einde kwam aan de relatie. In zijn periode als ontwerper heeft hij voor B&O maar liefst 200 iconische producten ontworpen, en een exclusieve vormentaal gecreëerd, die het merk zijn internationale status en overlevings niche heeft gegeven.

Door gebruik te maken van materialen zoals geborsteld roestvrijstaal, zwart en wit plastic en het heroverwegen van de standaard ideeën voor knoppen en wijzerplaten. Door deze te veranderen in onder anderen glijdende, heldere-plastic panelen, of dunne drukknoppen, legde Jensen de nadruk op vooruitstrevende theologie en esthetiek. De exclusieve vormentaal van gladde oppervlakken, eenvoudige vormen en futuristische bediening hebben bijgedragen aan de transformatie van gemakkelijke entertainmentsystemen, en het interieurontwerp.

Hiermee worden zijn ontwerpen voor B&O gezien als de mooiste massaproductie producten ooit. De fraaie ontwerpen voor B&O bleven dan ook niet onopgemerkt. Het Museum of Modern (MoMA) Art in New York, wijde er in 1978 een gehele tentoonstelling aan. Waarna tientallen ontwerpen werden opgenomen in de permanente collectie van het prestigieuze museum.

different but not strange

Jensen fuseerde de ‘Internationale stijl’ en de MAYA-stijl (Most Advanced Yet Acceptable) tot zijn unieke, ultramoderne “Different but not strange” ontwerptaal. Een ontwerptaal die zich in 27 jaar samenwerking met B&O ontvouwde.

Sinds de jaren 80 is Timothy doorgegaan met het verder ontwikkelen en het verfijnen van de ontwerptaal. Door de ontwerp stijl toe te passen op nieuwe gebieden, is de van oorspronkelijke tweedimensionale grafische expressie driedimensionaal geworden. Met de stelregel dat “Form Follows Feelings” benadering, en heeft het uithoudingsvermogen en universele aantrekkingskracht van de designtaal bewezen.

De Different but not strange ontwerpstijl heeft zich ontwikkeld tot een uiterst homogene en karakteristieke designstijl. De twee generaties Jensen hebben een klassieke maar visionaire ontwerptaal gecreëerd die de wereld blijvend beïnvloeden en verrijkt met innovatieve ontwerpen.

onderscheidingen

Hoewel Jacob Jensen met name bekend is door zijn ontwerpen voor Bang & Olufsen, heeft hij honderden anderen producten waaronder bureaustoelen, telefoons, horloges en keukenapparatuur ontwerpen. In de loop der jaren heeft hij meer dan 100 prestigieuze ontwerpprijzen in de wacht gesleept.

Awards

 • Brit Insurance Design of The Year
 • Danish Design Award
 • Design Museum Denmark
 • Die Neue Sammlung
 • Design Center Stuttgart
 • German Design Award
 • HWM Philippines
 • Good Design
 • iF Product Design Award
 • Id Prise
 • Idsa
 • MoMA
 • Award for Design Excellence
 • Plus X Award
 • SFMOMA
 • The Danish Design Prize
 • Reddot
 • Red Star Design Award
 • Wallpaper* Design Award
Geplaatst in ontwerpers.