kubuswoning rotterdam

kubuswoning

De kubuswoningen zijn een architectonisch icoon. Een icoon voor zowel Rotterdam als Nederland. In de tijd van de wederopbouw van Rotterdam, kwam de kubuswoning. Moderne Nederlandse architectuur, zowel invloedrijk als vooruitstrevend. Een bouwwerk die de oude haven met het centrum zou verbinden. Woningen die bij zouden dragen aan de gezelligheid van de stad, het dorp moest het centrum in.

 

de oude haven

De kubuswoningen zijn gelegen nabij de oude haven, het meest iconische gedeelte van Rotterdam. Na de tweede wereldoorlog stonden er in het oude havengebied slechts enkele bouwwerken nog overeind. Rotterdam moest opgebouwd worden, de oude haven moest verbonden worden met het centrum. Architect Piet Blom was aanvankelijk overwelmd door de grote van het project. Blom begon -aan de hand van zijn eerdere kubuswoningen in Helmond- aan het project met de filosofie “dat je niet kan zien dat het is ontworpen door een architect”.

een kubussen bos

Met de gedachten dat een stedelijke gemeenschap meer moest gaan voelen als een dorp, wilde Blom de gezelligheid terugbrengen in de stad. De kubuswoningen prikkelen de fantasie, een kubuswoning doet denken aan een boom, waarbij alle woningen doen denken aan een bos. De verhoogde woningen (woningen op een stam) hebben als voordeel dat zij de benedenruimte maximaliseren, zo ontstond er een goede verbinding tussen de oude haven en het centrum, terwijl de woningen van een fraai uitzicht genoten. Dit concept inspireerde Blom op de werken van Le Corbusier.

De hexagon (zeshoek) vormige stam doet in een van de twee varianten dienst als een trappenhuis. Hierbij deelde de andere variant een gemeenschappelijke trap. Ook was er ruimte gemaakt voor gezelligheid. Ruimte voor gemeenschappelijke ruimte, brede wandelpaden vol groen van planten en kleine bomen. Tevens was er ruimte voor (kleine) winkels, dit bleek echter onpraktisch.

Een woning bestaat uit drie woonlagen met een totaal woonoppervlak van 106m2. De eerste woonlaag bestaat uit de woonkamer, keuken en is voorzien van een toilet. De tussenlaag (2e laag) van de woning vestigt de twee slaapkamers en de badkamer. Op de derde woonlaag is nog een kleine ruimte met veel daglicht en uitzicht. Deze verdieping wordt door zijn kenmerkende plafondvorm ook wel piramide of tent genoemd.

Als aanvulling op de kubuswoningen werden er twee ‘super kubussen’ in het bouwwerk opgenomen. Hierbij werd er een aan de zuidzijde en een aan de noordzijde gebouwd. Beide super kubussen doen dienst als bedrijfspand.

indrukwekkende vormgeving, uitdagend om te bouwen

Zo indrukwekkend als de vormgeving is, waren de uitdagingen van het bouwwerk ook. Door het complexe karakter van de constructie besloot de aannemer een mock-up van een eenheid van het gebouw te bouwen.

Terwijl de voetgangers zich via het viaduct -waar de kubuswoningen op gebouwd zijn- verplaatsen, loopt onder het viaduct een van Rotterdams belangrijkste verkeersaders met een metrotunnel. Dit bracht een uitdaging in de precisie en stevigheid van het bouwwerk.

Piet Blom heeft met zijn kubuswoningen bijgedragen aan de ontwikkeling van de stad -een bruisend uitgaansgebied van de oude haven- en aan de architectuur in Nederland. Zijn aandacht voor vorm en vooral ruimtelijke ervaring in plaats van functionaliteit hebben aangezet tot innovatieve en experimentele projecten.

Titel: Kubuswoning
Architect: Piet Blom
Locatie: Rotterdam
Jaar: 1982

bron archdaily

Geplaatst in architectuur.