leer van historische en iconische ontwerpstijlen en kunststromingen

bauhaus logo ingang van de academie

bauhaus

Weimar is de Duitse plaats waar moderne en industrieel vormgeving zowaar is ontstaan. Dit gebeurde in 1919, in een nieuwe kunstacademie, het Bauhaus (Das Staatliche Bauhaus Weimar). Hier mixten ambacht, kunst en techniek voor het […]

lees verder
patroon geinspireerd De Stijl

de stijl

Geel, rood en blauw vormen de kleurige vakken tussen het zwartgrijze lijnenspel in de Nederlandse kunststroming ‘De stijl’. Begonnen als een tijdschrift -door Theo van Doesburg- maar uit gegroeid tot de meest radicale Nederlandse kunststroming. […]

lees verder

van kunststroming tot ontwerpstijl

Een ontwerp vloei voort uit de inspiratie van de ontwerper, gevuld door moodboard en vormgeving van mede creatieve. Vormgeving die aansluit bij de laatste trends, of meegaat in de kunstrichting van het moment. Waarbij de trends zich in razend tempo opvolgen, is een ontwerpstijl of kunststroming van langereduur.

Stijlen en ontwerpstromingen ontwikkelen zich langzaam, en worden ingevuld door meerdere vormgevers vanuit diverse (vormgevings)disciplines. Een stijl wordt dan ook gezien als een ontwerp of kunststroming. Ontwerpstromingen hebben hierdoor vaak veel invloed op de vormgeving van het moment, en kunnen zelfs uitgroeien tot een stijl die andere vormgevers inspireert, en gebruiken in hun ontwerpen. Een stijl kan zich hiermee ontwikkelen tot een design kenmerk van zijn generatie. En uiteindelijk uitgroeien tot een ware kunststroming, en de vormgeving voor een generatie opnieuw uitvinden. Een kunststroming kan hierdoor uitgroeien tot een ontwerpstroming met ongekende historische waarden.

Bij een stijl of ontwerpstroming is het ook mogelijk dat zij elkaar opvolgen, en inspireren. Zo ontstond in Nederland de kunststroming De Stijl, een universele ontwerpstijl. Die op zijn beurt de kunstacademie (en de gelijknamige ontwerpstroming) Bauhaus inspireerde, en leiden tot zijn eigen ontwerpstroming.

jouw stijl

Iedere ontwerper heeft zijn eigen ontwerpstijl. Zo zijn er ontwerpers die een ontwerp discipline goed beheersen, zoals het ontwerpen van handgetekende iconen of fonts. Ook zijn er ‘allround’ ontwerpers, dit zijn ontwerpers die een breed pallet aan ontwerp disciplines beheersen en combineren. Het combineren van deze disciplines kan leiden tot nieuwe creatieve ontwerpen.

Ontwerpen volgens een nieuwe stijl, ontworpen door zijn eigenstijl. De vormgever is vrij om zijn ontwerpstijl te zoeken, en zijn regels te bepalen. Voor vormgevers die opzoek zijn naar inspiratie, of zich dieper willen verdiepen in een ontwerpstijl, kunnen hier terecht voor de meest invloedrijke en iconische ontwerpstijlen, kunststromingen.

Daarnaast kunnen geïnteresseerde altijd een kijk nemen in een museum, of een expositie, om het werk van grootse kunstenaars met eigen ogen te aanschouwen. De redactie van minimally heeft zelf het Haags Gemeentemuseum bezocht, dit museum beschikt over de grootste Piet Mondriaan collectie ter wereld. Maar ook de hedendaagse moderne kunstrichting in het Voorlinde museum, en de werken in het Rijksmuseum.

 

Minimally belicht iconische en prestigieuze vormgeving uit de voornaamste vormgeving disciplines architectuur, grafische vormgeving, product design en kunststromingen