visie

niet hoe het er uit ziet

Dat een ontwerp er van een zijde goed uit ziet, betekend niet dat het er van alle kanten goed uit ziet. Een goed ontwerp is niet slechts datgeen wat wij zien, maar -minstens zo belangrijk- het deel wat wij niet zien. Een goed ontwerp is kunst van alle kanten. Dagen zijn ontwerpers bezig met het perfectioneren van elke pixel, elke millimeter om ervoor te zorgen dat een product, een poster of gebouw optimaal functioneert.

“Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works.” - Steve Jobs, Apple oprichter

principes van een goed ontwerp

Vele vormgevers halen inspiratie uit elkaars ontwerpen. Zo ontstaan er vormgevingsstromen als ‘De Stijl’, Bauhaus. De grondlegger voor de moderne industriële vormgeving was Dieter Rams. Tijdens zijn periode bij Braun ontwierp hij iconische producten die tot vandaag de dag ontwerpers inspireren.Tijdens zijn voorzitterschap bij de Duitse Ontwerp Raad in Frankfurt stelde Dieter Rams zijn visie voor wat een goed ontwerp is. Dit werd bekend als de “10 principes voor goede vormgeving”.

Een goed ontwerp is innovatief
Een goed ontwerp maakt een product nuttig
Een goed ontwerp is esthetisch
Een goed ontwerp is begrijpelijk
Een goed ontwerp is onopvallend
Een goed ontwerp is eerlijk
Een goed ontwerp heeft een lange levensduur
Een goed ontwerp is grondig, tot in het kleinste detail
Een goed ontwerp is milieuvriendelijk
Een goed ontwerp is zo weinig mogelijk ontwerp

over minimally

Posters, verpakkingen, horloges, auto’s en gebouwen. Eigenlijk is alles wat wij om ons heen hebben vormgegeven. Vormgevers met hun eigen ontwerprichting; grafisch vormgevers, product vormgevers, architecten, het zijn slechts enkele bekende richtingen in de vormgeving.

Waarbij ‘mooi’ of ‘lelijk’ slechts een menig is, is een goed ontwerp zo veel meer dan dat. Goede vormgeving geeft een product, verpakking of een gebouw waarde. Het stelt ons in staat ze dagelijks te gebruiken zonder hier eigenlijk bij stil te staan. Hierdoor vergeten wij wel eens wat voor ‘moois’ wij eigenlijk om ons heen hebben.

Minimally vertelt het verhaal van deze ontwerpen. Ontwerpen die tot in de kleinste puntjes zijn doordacht. Ontwerpen die passen bij de toepassing. Ontwerpen waarbij elke lijn, elke kromming zorgvuldig is gezet. Ontwerpen waarbij elke schroef en elke vezel textiel zorgvuldig is gekozen. Prachtige producten ontworpen met de grootste zorgvuldigheid. Gecreëerd door de nieuwste productietechnieken of het vakmanschap van een meester.