iconische ontwerpers die de wereldvormgeven

charles & ray eames

charles & ray eames

Charles & Ray Eames, vooral bekend als meubelontwerpers en van hun architectuur. Het echtpaar-ontwerpteam experimenteerde regelmatig met grafische vormgeving, fotografie, film en de inrichting van tentoonstellingen en showrooms. Dit buitengewone koppel maakte de wereld een […]

lees verder
Jacob Jensen by Thomas C.K. Priskorn

jacob jensen

Geboren als de zoon van een stoffeerder, ontwikkelde Jacob Jensen zicht tot een van de industriële ontwerpers van de 20e eeuw. Voornamelijk bekend van zijn ontwerpen voor het Deense audio merk Bang & Olufsen, ontwerpt […]

lees verder

vormgevers

Ontwerpers, designers en kunstenaars, allen zijn zij vormgevers. Zij houden zich bezig met de vormgeving van objecten. Vormgevers visualiseren creatieve expressie in verschillende richtingen. Dit kunnen bouwwerken zijn, maar ook kleding, communicatie uitingen, kunst of dagelijkse gebruiksvoorwerpen.

Hoewel ontwerpers zich -van oudsher- specialiseren in een specifieke ontwerprichting, zoals een architect zich specialiseert in de vormgeving van bouwwerken. Of de vormgeving van drukwerken, logo’s en verpakkingen door een grafisch vormgever. Worden de verschillende disciplines meer en meer gefuseerd. Hiermee kunnen vormgevers kennis verbreden, en multidisciplinaire inzichten toepassen op zijn vormgeving. Dit gebeurde voor het eerst aan de kunstenaars school het Bauhaus, in het Duitse Weimar, in 1919.

 

 

 

vormgevers en hun discipline

Van oudsher is een (beeldende) kunstenaar misschien wel de bekendste vormgeving discipline. In de loop der jaren, mede door de digitalisering, zijn er twee vormgeving disciplines populairdere geworden. UX en UI-design. Een UX-designer richt zich op de gebruiksvriendelijkheid van digitale media, zoals apps en websites, waarbij een UI-ontwerper zich richt op de vormgeving hiervan.

De fraai vormgegeven websites, apps en andere media toepassingen worden gebruikt op producten. Vrijwel altijd gaat het hierbij om industrieel vervaardigde producten. Een product ontwerper richt zich op de vormgeving van producten, ook wel product design genoemd.

Daarnaast zijn er ook grafisch vormgevers. Grafische vormgevers richten zich op de vormgeving van logo’s, huisstijlen en communicatie uitingen zoals posters en flyers, maar ook verpakkingen. Hoeveel impact grafische vormgeving heeft is goed te zien aan het ‘NASA Graphics Standard Manual’, waarbij het logo tot vandaag de dag gebruikt wordt op kleding. Ook is de impact goed te zien in andere herkenbare beeldmerken van grote bedrijven, zoals Apple, Coca-Cola en BMW. Daarnaast zijn er fontfamilie ’s die ieder zijn eigen energie uitstraalt. Waar Helvetica een modern, schoon en neutraal uitstraling bied, geeft Comic sans een speels en kinderlijke uitstraling.

 

Minimally belicht iconische en prestigieuze vormgevers uit de voornaamste vormgeving disciplines architectuur, grafische vormgeving, product design en de kunst.